Ulkolämpötila pyörii nollan paikkeilla ja sisälämpötila n 18 asteessa. Jos ite voisin asialle jotain, nostaisin lämmön 19 asteeseen- se on koko perheelle hyväks havaittu, kukaan ei palele mut ei o tuskasen kuumakaan. Vaan tällä viikolla en voikkaan- lämmitys katkes maanantaiaamuna joittenkin huolto/korjaustöitten vuoks ja on luvattu takas viimestään perjantai-iltana. Jännityksellä ootamma, kuin kylmä täälä tulee ennen sitä. Lämmintä vettäkään ei tule ennenkuin torstai-iltana, siihen saakka pesuvetet pitää lämmittää kattilassa. Tai no nuorimmainen otti suihkunsa hyytävän kylmänä eilen illalla *puistatus*

 

 Välillä mietin,onko meiän sakki ainoo joka yrittää säästää energiaa täs taloyhtiössä- naapureilla on usein 22-24 astetta sisälämpötilana kovimillakin pakkasilla. Jo yhden asteen pudotus lämpötilassa säästää kuulemma melkein 5 proenttia lämmityskuluissa eli kuin halpaa meiän asuminen oiskaan jos naapuritkin laittas lämmön korkeintaan 20 asteeseen?(meil on kaukolämpö, joka on vastikkeen osana eikä näy erikeen laskuna.En kyl tiiä koskeeko väittämä kaukolämpöä vai sähköä). Tän viikon pakkojäähy on varmaan monelle kova kokemus- mut toivottavasti ees yks huomaa, ettei asunnossa tarvita välttämättä hellelukemia jotta olo ois hyvä.

 

Jottei meiltäkään karkais lämpö harakoille, oon joka vuos tarkistanu ikkunoitten ja ulko-ovien eristykset-uus eristenauha ei paljoa maksa mut sen vaikutus asumismukavuteen on suuri- ei vedon tunnetta ja kylmää huikua, vallankin jos käyttää mattoja lattialla ja ikkunoissa pitkiä, paksuja verhoja. Talviverhojen tarkotus on hidstaa ulkoa tulevan ilmavirran liikettä ja pidätellä kylmää ilmaa lämpöptterin tuntumassa kunnes se lämpiää- eli ei se äitien ja mummojen vouhotus kausitekstiileistä välttämättä mitään huuhaata ja turhuutta oo.

 

 Suomessa rakentamisessa huomioidaan talvi ja pakkaset toisin kuin suuressa osassa maailmaa-moninkertaiset ikkunat, kunnon eristeet jne Tosin me tiedetään et talvi tulee joka vuosi.. Onkin mielenkiintoista lukea esim. keskieurooppalaisia ja amerikkalaisia ohjeita ja vinkkejä siihen, kuin talvella ja pakkasilla tarjetaan sisätiloissa- sielä voi oikeesti olla inhottavan kylmää sisälläkin. Vai mitä sanotte vinkeistä, et mattojen alle levitetään eristekerrokseksi sanomalehtiä, patterin taakse kiinnitetään foliolla tms pinnoitettu levy heijastamaan lämpöä asuntoon sn sijaan et lämpö karkais ulkoseinän läpi, viljapusseja/topattuja kääröjä käytetään oviaukoissa estämään vetoa jne jne.Kyllähän noita voi kotomaassakin kokeilla, vallankin jos asuu vanhas puutalos (joskin sähköpatterien taakke ei kannata kiinnittää mitään tulipalovaaran vuoks).

 

 Halvin keino palelemiseen on yleensä lisätä vaatekerroksia myös sisätiloissa. Villapaita päälle ja villasukat jalkaan, johan tarkenee. Meiän pohjalukemat sisälämmössä on tainnut jonkun kovan pakkasyön jälkeen olla 16 asteen tietämillä (lämmitys ei pysyny kiristyvän pakkasen perässä). Silloin oli kieltämättä hiukan vilposta nousta ylös, mut villaset päällä ja kuppi kuumaa niin johan taas tuntu inhimilliseltä. En kuiteska suosittele tuota 16 astetta peruslämpötilaks- pitemmän päälle se voip rasittaa elimistöö ja lisätä sairastavuutta, vallankin lapsilla ja vanhuksilla. Nuori ja terve kyl varmaan selviäis talven tuollakin..Ite asias keskieuroopas moni taitaa sinnitellä tuolla- ja joskus viel kylmemmässäkin. Kun ei osata eritää kunnolla..

 

Hei meil on sittenkin jotain luksusta- lämmin talo talvella <3