Hurja googlailureissuni ympäri internetin ihmemaailmaa toi eteeni tämänkaltaisen suosituksen:

Lapsiperheen kulujakauma

Asuminen 37%

Elinkustannukset 30 %

Hätävara/sairasvakuutus 10 %

Viihde/henk koht menot 15 %

Säästäminen 8%

Siitä sitten laskemaan- paljonko on perheen tulot ja paljonko menot- osuuko ne ees lähelle tuota jakaumaa? Viekö jokin osa-alue selkeesti enemmän kuin pitäisi? Miksi?

tilastokeskuksen versio:

http://tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_tulot.html#kotitalouksienmenot

poikkeaa tuosta alunperin kait amerikkalaisesta mallista- tosin siinä on enempi luokituksiakin. asumiskustannukset näyttäs olevan paljon pienemmät-liki 40 % asumismenoja pidetään Suomessa jo huolestuttavan korkeina.Terveydenhultokulutkin ovat puolta pienemmät (tiedot vlta 2011)

Asuminen ja energia                   26,9
Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat                   12,2
Kulttuuri ja vapaa-aika                   11,3
Liikenne                   11,3
Hotellit, kahvilat ja ravintolat                   6,4
Kodin kalusteet, koneet ja tarvikkeet                   5,3
Alkoholijuomat ja tupakka                   4,9
Vaatteet ja jalkineet                   4,9
Terveys                   4,6
Tietoliikenne                   2,2
Koulutus                   0,4
Muut tavarat ja palvelut                   9,5
Menot yhteensä                  

100

loppupeleissä ei liene väliä miten nuo jakautuu jos tulot rittää hyvin, mut siinä vaihees ku raha ei taho riittää mihinkään, on hyvä vertailla prosentteja ja miettiä mistä mahdollinen oma suurempi osuus johtuu. Jos asumismenot on kohtuuttomat tuloihin nähden niin mikä on syy- suhteessa liian suuri/kalis asunto, liian korkeat muut asumismenot (sähkö, vesi, lämmitys) ja voiko niihin vaikuttaa. Tai jos elinkustannukset(ruoka yms) vie suurimman osan niin oisko siinä höyläämisen varaa? Ja onko mitään tolkkua jos alkoholi ja tupakka vie yhtä paljon tai enemmän rahaa kuin koko perheen vaate- ja kenkäostot?Mitä kohdasta omalla kohalla voi tinkiä?

 

Omat prosentit

Asuminen ja energia                   31,3
Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat                   50,8
Kulttuuri ja vapaa-aika                   0
Liikenne                   4,2
Hotellit, kahvilat ja ravintolat                   0
Kodin kalusteet, koneet ja tarvikkeet                   1
Alkoholijuomat ja tupakka                   1,3
Vaatteet ja jalkineet                   2
Terveys                   0,6
Tietoliikenne                   2,2
Koulutus                   6,6
Muut tavarat ja palvelut                   0
Menot yhteensä                  

100

jonkilaista vääristymää havaittavissa- tiedän kyl ennenstään et meiän kämppä on tilastolliseti muutaman neliön liian suuri tän kokoselle sakille sekä kallis neliöhinnaltaan eikä sähkökään o halvemmasta päästä. vuokran määrään ei voi vaikuttaa muuta kuin muuttamalla, mut osayy tässä sinnittelyyn on loistava sijainti- ei todella tarvi autoo jokapäiväsiin menoihin ja bussipysäkki on tarvittaessa vain jokusen metrin päässä.Säästämme siis liikennekuluissa sen mitä asumisessa häviämme. Sähköön kyllä voimme vaikuttaa ja sähkön kilpailutus onkin työn alla. sähkön säästämisessä oomme jo edistyneet sen verran, et viimeks saatiin tasauksessa kuukauden verran hyvitystä. Hyvä me!

elintarvikkeiden osuus selittyy sillä, et laitoin kaikki jäljelle jäävät prosentit sinne- markettiin on kaikki markat ja eurot kannettu.Koulutuksen korkeempi osuus selittyy kahdella opiskelevalla nuorella- ja me sentäs ostetaan kirjat käytettyinä aina kun mahdollista (vain muutama saatu lainaksi).

Tän perusteella on helppo lähtee höyläämän omaa budjettia- tarkkaillaan markettiin kannettavan rahan määrää eli ei osteta mitä mieleen juolahtaa.Ehkä sitä sit sais riittämään kylttyyriinkin ja pieniin turhuuksiin jos oikein kikkailis. Kun nyt enste oppii ostamaan fiksusti.

 

Haluatko laskea omat prosenttisi mutta et muista miten prosentteja pyöritellään? Nou hätä, määkin käytin prosenttilaskuria: http://www.laskurit.fi/prosentti/