Kesällä jo pähkäilin kuinka mahdetaan tulevasta talvesta/vuodesta selvitä -ennestäänkin talous tiukalla ja toinenkin ipana aloitti peruskoulun jälkeiset opinnot, joten kirja- ja muita kuluja tulee lisää ja lapsilisät ja elarit tippuu pois ennen opiskelun päättymistä. Eikun säästämään ja pihtaamaan urakalla!

 Aloitin Pinterestin kautta  tutustumalla säästämiseeen/taloudellisuuteen keskittyneisiin sivustoihin/blogeihin, kotimaasta perehdyin Marttojen vinkkeihin ja kirjahyllystä löytyvään Penninvenyttäjän käsikirjaan (on sitä ennenkin pihtailtu!). Googlasin urakalla sekä suomen- että enkunkielisiä artikkeleita ja käytin mietintämyssyä enemmän kuin laki sallii. Yksiselitteinen aloituskohta säästämiseen on yhä vain BUDEJETOINTI.

 

 On sitä ennenkin tullut seurailtua tuloja ja menoja enemmän tai vähemmän tarkasti- opintolainankin maksoin pois kotihoidontuella roikkuessani vaikka jäinkin yksinhuoltajaksi. Kyllä penni venyi. Kummasti töihin palaamisen ja lainojen poismaksun jälkeen on tullut vähemmän seurattua mihin rahat hupenee- kummasti ne vaan häviää ennen seuraavaa palkkapäivää. Eikä niitä niin kauheesti oo, osa-aikasessa työssä kun on ja 4 henkee tuhlaamassa.

 

 Aika masentavalta se budjetti näytti kun kaiken kirjas ylös- kaiki tulot ja kaikki toistuvat menot. Mitä käteen jäi meni markettiin- ehkei aina niin viksustikaan. Enshätään löyty toistuvista menoista höylättävää reilustikin- kaikki lehtitilaukset sai mennä, kirjakerhon ja leffakerhojen jäsenyydet (ei sitä joka kerta raaskinu/muistanu peruuttaa). Maksullinen kanavapakettikin sai mennä kun ei sitä kukaan enää kaivannu- Netlix on sen verran tuore tapaus meiän huushollissa et sielt vielä riittää katteltavaa koko rahan eestä.Lankapuhelin sai vihdoin kenkää, koko perheen kännykät siirty edullisempaan pakettiratkasuun ja vanhat lopetettiin. Pelkätään tämä urakka toi vuotuista säästöä n 495 euroa! Aika meni kaikkinensa n tunti (yks asiakaspalvelu jonotutti miltei puoli tuntia).Eikä tähän säästöön o vielä laskettu sitä moneenko kirjaan/leffaan oisin vuoden aikana sortunu. Aikas moneen veikkaisin. Nyt sinnitellään kirjaston ja Netflixin/telkkarin varassa kunnes budjettiin jää varaa ja toivotaan et joulupukki on antelias tänä vuonna.

Asetin myös itelleni tavotteen seuraavalle kuukaudelle- tai no vähän reilulle. Syyskuun loppuun asti on joka ostosta mietittävä- tarvinko tätä todella. Kauppalistat on kummasti alkanu lyhentyä vaikka totaalisia rimanalituksia tuleekin hetkittäin. Tunnustan- ostin uuen telkkarin! Vanhaan liitetty digiboxi hajos ja uutta mettästäessä totesin valikoiman olevan kohtuu hinnakasta, mutta kun sain rahotuksen järjestettyä yksityisellä korottomalla lainalla parin vuoden maksuajalla (tarkotus maksaa nopeemmin pois) ja oon jo vuosia haaveillu kunnon töllöstä niin ostin sen sit. Ny on möhkälemäisen töllön sijasta littee ihmevekotin sisäänrakennetulla digivirittimellä(onkohan tuo oikee nimike? vanha ei tiiä)- sillä pääsee ilman lisälaitteita kattoon Netflixiäkin mikä vapauttaa talon ainoon läppärin varsinaiseen nettikäyttöön.

Mihkäs muuhun sitä on tullu sorrutua.. Joo, oon ostanu levyn suklaata ja pussin sipsejä ja varmaan saman verran lunastanu muksujen omilla rahoilla hankkimistaan herkuista.Tässä se tarveharkinta varmaan säästää eniten- ennen oli kauppalistas viikottain keksiä, pullaa, suklaata, sipsejä, jäätelöö tai muuta hyvää, mikä näkyy kyl ikävästi vyötärölläkin. Ilmankos paino on pudonnu puoltoista kiloo vimosen kk aikana vaikken o laihruttanukkaan.Täysin herkutonta elämää en aatellu, mut kohtuutta tässäkin haetaan.

 

Jonkinlaista ruokalistan suunnittelua oon tehny varmaan vuosikaudet, mut ny on tarkotus rukata sitä taloudellisempaan suuntaan. Sain keskimmäisen hobitin tekemään ruokakaappien/jääkaapin/pakastimien inventaarin ja ruokaa löyty yllättävän paljon. Silti sitä vaan ajattelee ruoka/kauppalistaa tehessään vaan sitä mitä kaupasta saa. Nyt aloitan ruokalistan suunnittelun tutkimalla inventaarilistaa, suunnittelemalla viikon ruuat sitä lähtien ja kaupasta tilataan vaan tarpeellinen. Tosin viimeaikasten tarjousten vuoksi pakastimessa löytyy eniten nakkeja/uunimakkaraa ja ihan joka päivä ei noita viitti syyä jo pelkän nitraattimäärän vuoks.Tälle viikolle kuitenkin löyty viel riittävästi vaihtoehtoja, joten kaupasta tilattiin lisäks tarjouskanaa ja lisää nakkeja. On sit jatkossakin jotain valmiina ja hintakin oli suht kohillaan.

Viikottaisen kulutuksen keskiarvoo on nostanu muksujen bussilippujen ostot,nuorimmaiselle hankitut kengät ja apteekkista haetut troppitäydennykset- vanhinta lukuunottamatta kaikki sairastu siihen muutaman päivän päänsärkykuumeeseen/flunssaan.Ostin myös kaikille 3 eukan termosmukit- tulevana talvena panostetaan entistä enemmän kotitekosiin eväisiin/välipaloihin. Harmi ettei edes peruskoulun jälkeises koulutukes o oppilaille mahollisuutta eväiden kylmäsäilytykseen/lämittämiseen.(poikkeuksiakin on, ei vaan meiän muksuilla).

 Kuukauesta on reilu viikko jälellä, pitäs keksiä ens kuun haaste/tavote. Viel tarttis pihtailla lisää että pärjättäs omillaan..

 

Tee-se-ite-budjetointi

 

Kirjaa ylös KAIKKI kuukausittaiset tulot ja menot

tuloja:

-palkka

-tuet (asumist, toimeentulo- yms)

-mahdolliset elatusmaksut

-lapsilisät

-mahdoliset eläkkeet tai muut etuudet

-muut tulot (myyntitulo kirpparilta tms)

 

menoja:

-vuokra

-sähkö

-vesi

-puhelin

-maksukanavat

-vakuutukset

-lehtitilaukset

-parkkipaikka

-matkakulut(bussiliput, autokulut, junaliput jne)

-muut toistuvat menot

 

Vastaako tulot menoja vai jäätkö aina tappiolle? Mitä menoja voi poistaa/pienentää?

 

Seuraa viikottaisia/kuukausittaisia menoja

-ruokaostokset

-vaatteet, kosmetiikka, hygienia

-siivoustarvikkeet

-viihdekäyttö (leffat, baari yms)

-terveydenhoito(apteekki, lääkäri jne)

-muut

 

Mitä tapoja sinulla on jotka vievät rahaa? Kahvilassa käynti, lounaan syöminen ulkona eväiden sijaan, saunakaljaa usempana päivänä viikossa, päivän lehti työmatkalla, tupakoitko, juotko vain pullovettä/virvoitusjuomia jne jne? Mitä voisit tehdä itse halvemmalla tai jättää kokonaan väliin?

 

 

 

omaedit: korjattu pahimpia kirjotusvirheitä