Mennyt viikko ei menny ihan putkeen säästäväisyyden suhteen. Kaupasta haettiin purkki ragulettoa vaikka kotona ois ollu muutakin syötävää- halusin vaan vapaata ruuanlaitosta ja muksut suostu kokkaan vain jos saavat ragulettoa.Toinen törsäys oli ehtoo, kun neiti oli lähdössä kaupalle ja mulla oli hirveä herkkujen himo- tilasin paketin keksiä ja vaahtokarkkipussin. Keksit tietty hupeni hetkessä, vaahtokarkit tosin kesti neljä päivää. Mut silti..


 Eilen sentäs vähän ryhdistäydyin ja kurkkasin, mitä kaikkea jääkaapista pitäis käyttää pois ettei me haaskuun, niinpä kauppareisulta kotiutu vain maitoo, juustoo ja majoneesia. Niiden kans pitäis pystyä taiteilemaan viikonlopun ruuat kaappien sisällöstä- tosin tälle päivälle on sovittu kauppareisu kun saadaan kyyti kaupalle- tarvii miettiä tarkkaan mitä sieltä tuodaan ettei jo olemas olevat aineet jää haaskuun. Maidot ny ainakin.


 Jääkaapista/työtasoilta löytyy ainaskin kaalin puolikas ja nahistuneita porkkanoita jokka pitäs käyttää pois- suunnittelin kaalisalaattia. Lisäks löytyy perunaa, nahistuneita paprikoita, sipuleita, leikkelettä joka meinaa vanhentua, piimää, rahkaa, ja kermaa. Suunnittelin et teen kasvissosekeittoa, sippipiirakkaa ja muksuille makkarasoppaa (pakkasen tarjousmakkarasta). Maitotuottet vois jemmata leipomalla muffineita, piimäkakkua, ja suklaakahvikakkua. Sit ei tarttis kaupastakaan kantaa herkkuja ku ois jotain jemmassa.


Tällä viikolla oon lueskellu ruokahävikistä  Ruokahävikin muodotumisesa on mm seuraavia syitä:

-ruuan pilaantuminen

-liian ruuan valmistaminen

-vanhentuneet tuotteet

-virheet ruuanlaitossa

-tuholaisten aiheuttama pilaantuminen


tuota viimeisintä en o koskaan joutunu kokemaan, meillä on kaikesta kaaoksesta huolimatta tuholaisvapaa huusholli (onneksi). Ruuan pilaatumista tapahtuu, kun sailytyslämpötila ei o kohillaan- esim kurkun jos laittaa jääkaappiin se paleltuu ja pöydälle jätettäessä se pehmenee ällöks uutaman päivän jälkeen. Liian ruuan valmistaminen on ollu mulla aina onkelmana- oli sitten kyse neljän hengen kotikeittiöstä tai päiväkodin 160-päisestä ruokailijakunnasta. Mut eipähän kukaan jää nälkäseks! Tuotteiden vanhentumista tapahtuu, kun ostan liikaa ja tavarat jää sit helposti kaappiin ku aina löytyy jotain houkuttelevampaa syötävää. Virheet ruuanlaitossa on onneks sen verran vähäisiä, että harvoin joudutaan laittaman ruoka pois kun se on mennyt pilalle valmistusvaiheessa. Joskus jotain saattaa kärähtää (kiitos epävakaan uunin), mut tuota kohtaa en koe onkelmaks meillä.

 Pahimmat onkelmat omalla kohalla on siis liiallinen ruuan hamstraus, väärä/epäonnistunut säilytys, liian suurten annosten valmistaminen ja väärä käyttöjärjestys.Suunnittelin lokakuulle isompaa säästöhaastetta, mut luulen et on helpompi keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan, joten olkoon se sitten tämä- pyrkimys ruokahävikin minimointiin. Jotta pysyisin paremmin kärryillä paljonko ruokaa menee haaskuun, liene parasta aloittaa uudelleen biojätteen lajittelu, vaikka saan taas varmaan harmaita hiuksia roskiskatoksella, kun biojätteestä löytyy säännönmukasesti muutakin kuin biojätettä. Pitäsköhän oman mielenrauhan vuoks ottaa yhteyttä asukastoimikuntaan ja neuvotella keinoista, joila biojäteen keräys saadaan toimimaan suunnitellusti? (avokompostiin ei  voi laittaa mitään syötävää, siel on äkkiä elukoita riesaks asti).