Oman budjetin laatimiseen voit käyttää netistä löytyviä lomakkeita (esim Marttliiton sivuilta löytyy linkkejä) tai laskureita (tsekkaa linkit), väsätä tietokoneen taulukkolaskentaohjelmalla oman pohjan tai turvautua perinteiseen paperi&kynä-metodiin.

TULOT

 Homma ei ole kovin vaikea, ensin listaat kaikki talouden tulot- palkka, tuet, eläkkeet, muut tulot jne. Kun joka ikinen tuleva penni on merkattu, ynnäät vain yhteen ja tadaa- sulla on kukauden tulot. Alkuun on helpompaa laskea vain säännölliset tulot- kun homma alkaa sujua, voit huomioida satunnaisia tuloja, esim. myyntituloja kirpiltä tai mummon lahjoittaman kympin yms.

MENOT

Seuraavaan kohtaan merkkaat sit kaikki kuukauden menot- vuokra, sähkö, vesi,puhelin, matkakulut, ruoka jne.Huomioi myös velat(lainat, luottokorttilyhennykset)sekä harvemmin erääntyvät maksut(esim. vakuutus, lehtitilaukset- jaa vuotuinen summa 12 niin saat kuukaudessa tarvittavan määrän) Ja lopuksi taas ynnätään. Vertaa nyt näitä lukuja kekenään- ihannetapauksessa tulot on suuremmat kuin menot, jolloin jotain jää säästöönkin. Voitolla ollaan myös silloin kun summat on tasan, mutta jos menot on jatkuvasti suuremmat kuin tulot se tarkoittaa velkaantumista ja on hyvä tehdä joitakin muutoksia kulutustottumuksisaan ettei velkaantuminen pääse jatkumaan.

Seuraava vaihe onkin sit suunnitella, miten rahaa vois käyttää viksummin- onko sellaisia kuukausittaisia kuluja, joihin voi vaikuttaa? Maksatko jostain mitä et oikeasti tarvitse? Voisitko elää ilman jotain jonkin aikaa?Viekö jokin osa-alue elämässä enemmän kuin kohtuullista?

BUDJETTI (SUUNNITELMA)

 Kolmanteen kohtaan kirjaat uudelleen kuukausittaiset menot- sellaisina summina kuin haluaisit niiden olevan. Jos edellisessä kohdassa vapaa-aika vei esim. 200 euroa kuussa, voit nyt merkata siihen esim. 150. Tämä on seuraavan kuun vapaa-ajan menoihin käytettävä summa- eikä sitä saa ylittää.Kun raha on loppu, sitä ei oteta lisää vaan ollaan sitten ilman. Erotuksen voit halutesasi laittaaa toiseen kuluryhmään- esim. ruokaan tai opiskeluun- tai halutessasi vaikka säästöön.Tee tämä jokaiselle merkitsemällesi kuluryhmälle- tässä on tulevan kuukauden budjetti.

 Moni ei hahmota tarkalleen, mihin rahat katoaa. Helpoin keino tämän selvittämiseen, on pitää kirjaa kaikista menoista muutaman viikon ajan. Kirjaa vaikka ruutuvihkoon kaikki mihin rahaa käytit- joka ikinen pienikin ostos. Poikkesitko kahvilla/kaljalla kamujen kanssa-kirjaa ylös. Parkkimaksu kaupungilla käydessä? Merkkaa sekin. Jätskitötterö puistossa kun kävitte kuuntelemassa lastenkonserttia? Vihkoon vain. Jo muutamassa viikossa alkaa kuva hahmottua-mihin kaikki raha hupenee,  käytit sitten käteistä tai maksoit kortilla. Jos asetit itellesi budjetin näihin kuluihin, huomaat kun summa on täysi- ja se hetki tulee monasti paljon aiemmin kuin luulit.