Tätä kirjottaessa on sääennusteessa peloteltu jo ensilumia tulevaks. Tääl länsi-suomes ei varmaan viel täl viikolla satele, mutta yölämpötilat näyttäs putoovan liki nollan. On siis korkee aika laittaa pihat ja talot talviteloille- ja miettiä samalla miten tässäkin vois säästää.

 

 Ennen lumentuloa pitäs hoitaa säälle alttiit alueet kuntoon. Haravointia, nurmikon viimeiset leikkuut, kukkapenkkien ja kasvimaan talvilepoon saattaminen, mahdollisten syysistutusten teko aina pakkasiin asti-tekemistä piisaa kyllä. Mistä kaikesta voi säästää?

 Ite asumme vuokralla ja taloyhtiö järjestää aina syksyisin pihatalkoot- pihaan tuodaan lava jolle voi roudata pihojen kasvijätteet ja varastoihin kertyneet sekalaiset romut (ei kuitenkaan ongelmajätettä).

 Viitteliäimmät kompostoi oman pihansa kasvijätteet muhevaksi mullaksi. Ite olen tätä muutamana vuonna kokeillut, mutta komposti on joko väärin sijoitettu tai en vaan osaa hoitaa sitä, kun multaantumista ei tapahdu.- nyt mulla vaan kököttää kasvijätekasa puutarhan nurkassa.Meinaan vielä kerran yrittää ja pistän pohjan taas kunton näin syssyllä. Piha on pääosin savista, joten kunnon kompostilla ois kysyntää.Mietin kyl sellasen muovisen kompostihökötyksenkin hankkimista, mut ei se ainakaan tänä vuonna mahu budjettiin. Toivottavasti ens vuonna.

 Yksi konsti säästää ruokakuluissa on viljellä osa ruuasta itse.Ite en kovin ahkera viljelijä ole. Suunnitelmissa ois laittaa juhannuspotut kasvamaan kevään korvalla. Tilanpuutteesta johtuen vain just sen verran et just riittää juhannukseks.Porkkanoita voi kasvattaa ruukussakin, mikä on myös ens vuoden suunnitelmassa-maahan laitetuna paikallinen pupukanta verottaa niin naatit kuin salaatitkin.Ehkä pari rivia retiisejäkin.Tänä vuonna en jaksanu ku muutaman hassun retiisin ja lehtisalaattia.Aattelin nyt syksystä raivata yhen kukkapenkinkin hyötykäyttöön- jos sit keväällä hakis pätkän kanaverkkoo pupuesteeks.

 Viimeset amppelitomaatit ois viel keräämättä, samoin luumupuun yläoksilla piileskelevät luumut- kai ne jo kohta irtoo ravistelemalla. Satoisimpina vuosina niitä on lahjoteltu sukulaisille ja naapureille, tänä vuonna suurin osa jäi omaan käyttöön kun sato jäi pieneks viime talvena paleltuneitten oksien takia.

 

Kun piha on talvikunnossa, on aika tarkistaa työkalujen ja pihakalusteitten kunto. Korjataan putsataan ja tarvittaessa öljytään kaikki istutuslapiosta ruohonleikkuriin. Likaiset ja holtamattomat työkalut ruostuu ja rikkoutuu ja niiden käyttöikä lyhenee. Hyvin huolletut välineet kestää vuosia eikä tarvi murehtia uusien ostamista.Mul on yhä sama puutarhalapio jonka hankimme tähän muuttaessa n 18 vuotta sitten.Ruohonleikkurin huoltoo en o kyl viel opetellu, saatiin bensaleikkuri vasta edellisvuonna (käytettynä) ja serkkupoika kävi tekeen sille keväthuollon. Osaisin mä jo tulpan vaihtaa.

 Jos oma piha on niin pieni, että sen hoitaa vilauksessa tai pihaa ei ole ollenkaan, voi miettiä lisätulojen hankkimista haravoimalla muille. Ainakin meidän lähialueella on paljon vanhaa omakotitalokantaa, joiden ikääntyneet omistajat ei välttämättä enää jaksa haravoida ja kuokkia pihan vaatimusten mukaan. Siitä vain soittelemaan ovikelloa ja tarjoamaan palvelua. Taitaapa haravointi viel kuulua kotitalousvähennyksen piiriinkin.Haluaiskohan lapset lähtee kierrokselle..

 

 Syssyn myötä on hyvä varustaa talokin talveen tarkistamalla eristykset. Vuokralla asuvalla tää yleensä meinaa ikkunoiden ja ovien eristyksen tarkistamista- vetääkö jostain kohden, tarvisko tiivistenauhat uusia? Jotkut vuokranantajat hoitavat tämän, toiset luovuttavat tiivistenauhaa ja kolmannet viis veisaavat. Kunnollinen eristäminen kuitenkin säästää lämmityskuluissa ja parantaa asumismukavutta, joten asia kannatta hoitaa joka syksy. Ite vaihdan viel paksut talviverhot ikkunoihin- ilma ehtii ees vähän lämmetä taloon tullessaan eikä tunnu niin herkästi et vetäis niskaan.

 Lämmitys on talvella yks suuri energian -ja rahan- kuluttaja. Vuokralla asujalla tää ei välttämättä näy suoraan, hinta hiipii mukaan sit vuokran hintaan/vastikkeeseen. Monasti vuokralla asuja ei voi lämmitysjärjestelmään vaikuttaa, mut termostaattia useimmat pääsee vääntään. - jo yhden asteen pudotus sisälämpötilassa saattaa säästää niinkin paljon kuin 5 % lämmityskulussa! Eli villapaitaa ja sukkaa päälle kun tulee vilu sen sijaan että lisättäis lämmityksen osuutta.

 Mä ihmettelen yhä niitä naapureita, joilla talvella on asunnon sisälämpötila 24 astetta- itellä tulee huono olo niin lämpimässä. Samaa jos koittasin kotona niin kukaan ei sais nukuttua.Tosin kovilla pakkasilla tää tarkottaa sitä, et kämpän lämpötila saattaa laskee 16 asteeseen yön aikana jos pakkanen kiristyy 10-15 astetta muutamas tunnis. Laitan sit aamusta patteria isommalle töihin lähteis, illaks on taas sopiva lämpö (19-20 astetta)ja patterin voi laittaa takas normiin.

Syksyn pimetessä on hyvä kiinnittää huomioo myös valaistukseen- kait se riittää talven pimeille? Ite huomasin tämän ikävästi eilen- makkarista on lappu rikki jos ties kuin pitkältä ajalta ja menin sit pimees kompuroimaan ja horjahdin kipeen jalkani varaan. No enhän mä sitä vasta kuntouttanukkaan ku muutaman viikon.Uus lamppu on jo ostoslistalla, jos en muussa säästä niin särkylääkkeessä.