Omassa säästämisessäni olen huomannut, et suunnitelmallisuus helpottaa rahankäytön hallintaa. Jo jonkin aikaa olen viettänyt Suunnittelu Sunnuntaita- aamukaffin ääressä käyn läpi seuraavaa viikkoa- mitä kalenterissa lukee, mitä tehtäviä pitää töitten lisäks hoitaa, millasta säätä luvassa, mitä kauppojen tarjouslehtiset mainostaa, mitähän sitä syötäs jne jne. Täl hetkel käytössä on lähinnä liiton ilmaiskalenteri sekä pari pientä ruutuvihkoa, joskin suunnitelmissa on organisaattorin/ajanhallintakalenterin hankkiminen/tekeminen.

Miten tää hyödyttää rahankäyttöä niinkö? Kun tiedän etukäteen mitä tuleman pitää osaan varautua- kiireiselle päivälle ei kannata suunnitella suuritöistä ateriaa joka kiireessä korvattais pikaruualla- joko teen ruuan valmiiks edellisenä päivänä, käytän pakkaseen jemmattua valmista ruokaa tai valkkaan jotain todella nopeetekosta joka tulee aina halvemmaks kuin noutoruoka.Kauppojen tarjouslehtiset rytmittyy alku- ja loppuviikkoon- alkuviikosta voi hakea pari tarjousta ja viikonlopun kauppareisulla loput- näin pääsen hyödyntään enemmän kuin pelkät viikonlopun tarjoukset.

 

Jos käyttäsin asioidessa omaa autoa, tehtävät ois helppo keskittää yhteen- tai korkeintaan kahteen- kertaan, jolloin säästyis bensaa. Tosin meillä hommat hoidetaan joko apostolin kyydillä tai kimppakyydillä/bussilla joten säästö ei välttämättä ole yhtä suuri.

Tällä hetkellä kaapista löytyy n viikon ruokavarat maitoa ja leipää lukuunottamatta, joten tarjouslehtisiä selaillessa on helppo valita parhaat/edullisimmat tarjoukset ostoslistalle- seuraavalla viikolla menu suunnitellaan sitten niiden ympärille, huomioiden samalla mitä muuta kaapista löytyy. Ostoslistan pakollisiin ei sit jää paljoa muuta lisättävää kuin tuoretavarat. Vaatteita yms ostetaan tarpeen mukaan- joskin itellä kulkee mukana puutelista, jossa on listattuna hankittavia varusteita siltä varalta että niitä löytyis poistolaatikosta tai tarjouksesta. Tavotehan ois ettei tarttis ostaa oikeeseen hintaan mitään, mutta joskus ei voi jäädä vartoomaan tarjouksia- niikuin esim viime talvena kun vanhat talvikengät hajos korjauskelvottomaks talvipakkasilla. Juu mulla ei o kuin yks pari talvikenkiä.

Pidä oma Suunnittelu Sunnuntaisi

 

Tarvikkeet:

kalenteri

paperia tai ruutuvihko

kynä

tarjouslehtisiä

 

Käy läpi alkavan viikon tapahtumat ja tehtävät- täs vaihees on hyvä varmistaa et kaikki tarpeelinen on valmiina(hyllyssä tai kasissa, ei väliä). Vaatteet pestynä ja ehjänä, sadevarusteet helposti saatavilla, urheiluvarusteet pakattuna- tarvitaanko eväitä tjn muuta?

 Mahdolliset tehtävät on hyvä kerätä vaikka muistilapulle- voiko kaiken hoitaa yhdellä kertaa? Voiko samalla kertaa hoitaa jonkin muun ei kiireellisen asian?

 

Tsekkaa kauppojen tarjoukset joko lehdestä tai netistä- onko alkuviikosta jotain edullisia tarjouksia jotka eivät ole voimassa enää viikonloppuna? Ehtiskö ne käydä ostamassa samalla kun hoitaa muita asioita?

Täs vaihees mul on jo alkavan viikon ruokalista valmiina, joten alan suunnitella sitä seuraavan viikon syömisiä- mitä löytyy kaapista/pakkasesta/tarjouksista? Näistä suunnittelen ruokalistan- pääosin halpaa, ehkä kerran viikkoon voi laittaa jotain konstikaampaa. Ei kuiteska hanhenmaksapalleroita, niitä ei budjetti kestä ;P Puuttuvat ainekset laitetaan seuraavan viikonlopun kauppalistalle, johon myöhemmin viikolla lisätään tarvittavat tuoretavarat (maidot, leipä, kasvikset).Kannattaa sen verran kurkata kalenteria, et muistaa tarvittaessa ostaa ainekset mahdollisen synttärisankarin kakkuun tai kouluretkelle tarvittavia eväitä.

Alkavan viikon ruokalistalta selviää, mitä pakasteita kaivetaan jääkaappiin sulaan- tää mulla itellä lipsuu ja monasti nousen viel illalla sängystä ku unohin ottaa seuraavan päivän ruuan ajoissa sulaan.

Pikavilkaisu viikon säähän vaikka netin kautta antaa osviittaa siitä tarviiko viikolla varautua hellekypärällä vai sukelluspuvulla. Fiksuimmat tarkistaa kesäaikaan myös siitepölytiedotteet ja uv-ennusteen- allergiaoireet ja palanu iho vie kyl ilon mistä tahansa päivästä.Allergialääkkeen perään on turha itkeä kun on kulkenut jo puoltoista tuntia bussilla.

Valmista tuli- nyt voi loppusunnuntain maata repo rankana- ellei sit halua panostaa ja tehä alkavan viikon eväitä ja esivalmistella ruokia valmiiks..